Новини

Приложени мерки от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към 03.07.2020 г.

Публикувано на: понеделник, 6 юли, 2020

Препоръки към превозвачите
Препоръчва се обслужването на превозвачите, свързано с лицензионния режим да се осъществява чрез наличната електронна форма за подаване на заявления.

Автогари
Изпратени са указания до ръководителите на автогари на територията на Република България за предприемане на действия, с цел ограничаване разпространението на COVID-19 и превенция на населението.

Сертификати за техническа изправност на товарни автомобили и ремаркета
Председателството и Секретариатът на Групата по автомобилен транспорт към Международния транспортен форум (ITF) са приели удължаване на срока на временните дерогации по отношение на документите, свързани с превоза на товари, които се използват в рамките на ЕКМТ/СЕМТ квотата. Взаимно признаване и удължаване на срока на валидност на EКMT/СЕМТ сертификата за техническа изправност на товарни автомобили и ремаркета (бял сертификат) до 31 декември 2020 г., включително. Удължаването на срока ще се прилага за документи, които са изтекли след 12 март 2020 г. Изключението се прилага за ограничен период от време, считано от 1 април 2020 г. до 31 декември 2020 г., включително.

Карти за квалификация на водача и срок за завършване на продължаващо обучение от притежаващите удостоверение за професионална компетентност (УПК)
На основание член 2, параграфи 1 и 2 от Регламент (ЕС) 2020/698 на Европейския парламент и на Съвета от 25 май 2020 година за определяне на специални и временни мерки с оглед на избухването на COVID-19 относно подновяването или удължаването на някои удостоверения, свидетелства и разрешителни и отлагането на някои периодични проверки и продължаващо обучение в определени области на транспортното законодателство:

срокът за завършване на продължаващо обучение от притежаващите удостоверение за професионална компетентност, който в съответствие с посочените разпоредби щеше да е изтекъл или ще изтече между 1 февруари 2020 г. и 31 август 2020 г., се счита за удължен или е бил удължен за всеки отделен случай за срок от седем месеца. Удостоверенията за професионална компетентност остават съответно валидни;
валидността на картите за квалификация на водачи, посочени в приложение II към Директива 2003/59/ЕО, която щеше да е изтекла или ще изтече между 1 февруари 2020 г. и 31 август 2020 г., се счита за удължена или е била удължена за срок от седем месеца от датата на изтичане на срока на валидност, посочен на всяка подобна карта.
Свидетелството за водач на МПС за превоз на опасни товари
Съгласно специално многостранно споразумение M 324 в съответствие с 1.5.1 от ADR Свидетелството за водач на МПС за превоз на опасни товари чрез дерогация от разпоредбите на първа алинея от 8.2.2.8.2 от ADR всички свидетелства за обучение на водачи, чийто срок на валидност изтича между 1 март 2020 г. и 1 ноември 2020 г., остават валидни до 30 ноември 2020 г. Сертификатите трябва да бъдат подновени, ако водачът може да докаже, че е посетил курс за опреснително обучение в съответствие с 8.2.2.5 от ADR преди 1 декември 2020 г. и е положил изпит в съответствие с 8.2.2.7 от ADR. Компетентният орган трябва да издаде нов сертификат, валиден за период от пет години, считано от датата на изтичане на предишния сертификат. Настоящото споразумение е валидно до 1 декември 2020 г. за превоз на териториите на договарящите страни по ADR, които са подписали това споразумение.

Издаване на удостоверение за консултант по безопасността при превоз на опасни товари
Съгласно специално многостранно споразумение M 324 в съответствие с 1.5.1 от ADR, чрез дерогация от разпоредбите на 1.8.3.16.1 от ADR всички сертификати за обучение на консултанти по безопасност при превоз на опасни товари, чийто срок на валидност изтича между 1 март 2020 г. и 1 ноември 2020 г., остават валидни. Срокът на валидност на тези сертификати трябва да бъде удължен с пет години от датата на изтичането им, ако притежателят на сертификата е преминал изпит в съответствие с 1.8.3.16.2 от ADR. Настоящото споразумение е валидно до 1 декември 2020 г. за превоз на териториите на договарящите страни по ADR, които са подписали това споразумение.

Валидност на краткосрочните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни
Председателството и Секретариатът на Групата по автомобилен транспорт към Международния транспортен форум (ITF) са приели удължаване на срока на временните дерогации по отношение на документите, свързани с превоза на товари, които се използват в рамките на ЕКМТ/СЕМТ квотата. Взаимно признаване и удължаване на валидността на краткосрочните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни, които са изтекли по време на превоза поради влезлите в сила различни административни процедури в следствие на мерките, свързани с Covid-19, докато превозните средства успеят да завършат пътуването. Изключението се прилага за ограничен период от време, считано от 1 април 2020 г. до 31 декември 2020 г., включително.

Резервационна система
Препоръчано е да се правят резервации за наличните чуждестранни еднократни разрешителни на съответните ГКПП, като само при необходимост могат да се подават заявления по чл. 26 от Наредба № 11 за международен автомобилен превоз на пътници и товари в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Подробна информация може да бъде намерена в секция „Новини“ на Системата за резервации на разрешителни за международни превози на товари.

Подаване на заявления
До отмяната на обявената извънредна епидемична обстановка е препоръчително заявленията за издаване на удостоверения за индивидуално одобряване на нови превозни средства, удостоверения за изменение в конструкцията на регистрирани пътни превозни средства и удостоверения за индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите членки на Европейския съюз, друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария да се подават в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ чрез техническата служба, извършила прегледите и проверките на превозното средство. Обърнато е внимание в заявленията точно и ясно да се попълва наименованието и адреса на заявителя. Препоръчано е издадените удостоверения да се получават по пощата на адреса на заявителя или по куриер за сметка на заявителя, като това следва изрично да се посочва в съответното заявление. При подаване на заявленията чрез техническата служба няма да се изисква представянето на пълномощно, но представител от техническата служба трябва да завери, че подписа на заявителя е положен пред него.
• Изпити
Във връзка със Заповед № РД-01-369/30.06.2020 г. на Министъра на здравеопазването и на основание чл. 63, ал. 4 и 11 и чл. 63в от Закона за здравето, чл. 73 от Административнопроцесуален кодекс във връзка с Решение № 418 на Министерския съвет от 25 юни 2020 г. за удължаване срока на обявената с Решение № 325 на Министерски съвет от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка, удължена с Решение № 378 на Министерския съвет от 12 юни 2020 г., и предложение от Главния държавен здравен инспектор:

Обученията за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, обученията на водачи на МПС за извършване на превоз на опасни товари и/или консултанти по безопасността при превозите на опасни товари и обученията на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари се провеждат при спазване на въведените противоепидемични мерки със Заповед № РД-01-369/30.06.2020 г. г. на Министъра на здравеопазването, а именно:
задължително е на всички закрити обществени места, поставянето на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.), които се използват съгласно препоръките в приложение № 3 от Заповед № РД-01-369/30.06.2020 г. г. на Министъра на здравеопазването;
организиране на дейността по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м между кандидатите в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;
осигуряване на дезинфектант за ръце на входа на обекта;
създаване на организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица с цел недопускане струпване на хора и спазването на дистанция;
поставяне на видно място на информационни табели или информиране по друг начин на кандидатите за спазване на:
физическа дистанция;
хигиена на ръцете;
носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.
При провеждането на съответните изпити, следва да се:
поставя задължително защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.), които се използват съгласно препоръките в приложение № 3 от Заповед № РД-01-369/30.06.2020 г. г. на Министъра на здравеопазването;
по време на заснемането на кандидата за полагане на теоретичен изпит, както и по време на решаване на изпитния тест, същите следва да са със свалена защитна маска, за коректното им разпознаване от информационната система;
след предаване на изпитната си работа и запознаване с резултата от теоретичния изпит, всеки кандидат трябва незабавно да постави на лицето си защитната маска, още преди напускането на изпитната зала;
да не се допускат до изпит кандидати без наличието на защитни маски;
да не се допускат кандидати до изпит във видимо нездравословно състояние;
да се спазва дистанция най-малко от 1,5 м между кандидатите в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;
осигуряване на дезинфектант за ръце;
създаване на организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица с цел недопускане струпване на хора и спазването на дистанция;
поставяне на видно място на информационни табели или информиране по друг начин на кандидатите за спазване на:
физическа дистанция;
хигиена на ръцете;
носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.
– след приключването на всеки изпит, да се обработват с дезинфектанти повърхностите и контролните уреди на автомобила, до които участниците се докосват с ръце;
– дезинфектантите, използвани за дезинфекциране на ръцете и автомобила, се осигуряват от учебните центрове;

да се извършва дезинфекция на изпитните зали и мониторите от изпитните терминали след всяка изпитна група;
да се обработват с дезинфектанти след всяка изпитна група всички седалки, места и повърхности, до които кандидатите се докосват с ръце;
да се осигурява вентилация на затворените помещения;
– съгласно изискванията на чл. 47, ал. 3 от Наредба № 38 от 16.04.2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити (Председателят на комисията може да допусне в МПС съобразно наличните свободни места в него и следващи по реда за изпитване кандидати, включени в изпитната комисия) се препоръчва в автомобила да присъства само изпитвания кандидат.

Психологически изследвания
Притежателите на удостоверение за регистрация за организиране и провеждане на първо и второ психологическо изследване по чл. 152, ал. 1, т. 2 и ал. 2 от Закона за движението по пътищата са уведомени, че трябва да организират дейността по провеждане на психологическите изследвания по начин, по който се:
– поставя задължително защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.), които се използват съгласно препоръките в приложение № 3 от Заповед РД-01-369/30.06.2020 г. на Министъра на здравеопазването;
– спазва дистанция най-малко от 1,5 м между кандидатите в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;
– осигуряване на дезинфектант за ръце;
– създаване на организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица с цел недопускане струпване на хора и спазването на дистанция;
– поставяне на видно място на информационни табели или информиране по друг начин на кандидатите за спазване на:

физическа дистанция;
хигиена на ръцете;
носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.
Във връзка с удължаването на срока на въведеното извънредно положение в държавите членки на ЕС с цел ограничаване разпространението на COVID-19, както и с цел осигуряване непрекъснатост на потока от стоки, Европейската комисия предостави възможност на държавите членки за нотифициране на изключения от прилагането на Регламент (ЕО) № 561/2006 относно прилагането на времето за управление и периодите на почивка съгласно член 14, параграф 1. В тази връзка Република България е поискала разрешение и е получила одобрение от Европейската комисия за предоставяне на изключения от прилагането на Регламент (ЕО) № 561/2006 съгласно член 14, параграф 1, както следва:
Дерогация от член 6, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 561/2006: промяна на ограничението за дневното време за управление от 9 часа на 11 часа;
Дерогация от член 7 от Регламент (ЕО) № 561/2006: промяна на периодите на управление между които водачът ползва непрекъсната почивка по време на работа от поне 45 минути от четири часа и половина на пет часа и половина;
Дерогация от член 8, параграф 6 от Регламент (ЕО) № 561/2006: възможност за ползване на две последователни намалени седмични почивки от поне 24 часа, при условие че:
водачът ползва поне 4 седмични почивки през тези 4 последователни седмици, от които поне две са нормални седмични почивки и компенсацията за тези две намалени седмични почивки се ползва преди следващия период на почивка;
Дерогация от член 8, параграф 8 от Регламент (ЕО) № 561/2006: възможност за водача да ползва редовната седмична почивка в превозното средство, доколкото то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно.
Поискано е горепосочените временни изключения да се прилагат за всички водачи, извършващи както вътрешни, така и международни превози на товари, считано от 00:00 ч. на 18 април 2020 г. до 24:00 ч. на 31 май 2020 г. Тези изключителни мерки са обосновани от разпространението на COVID-19 и са във връзка с обявеното в Република България извънредно положение.

  • Общи мерки
    Организиране и провеждане на извънреден инструктаж на всички служители.
    Осигуряване на индивидуални защитни средства за служителите.
    Осигуряване на индивидуални защитни средства за работещите на фронт офиса, деловодство и при участие в неотложни срещи.
    Допълнително почистване и дезинфекция с дезинфектанти на спиртна основа паралелно с обичайните средства за почистване.
    Поддържане на висока хигиена.
    Интензивно проветряване на работните помещения.
    Поставяне на дозатори с дезинфектант за ръце на спиртна основа в близост до санитарните и работни помещения в сградите.
    Ограничаване на служебните пътувания.
    Преустановяване на задграничните командировки до второ нареждане.
    Избягване на срещи и физически контакти с външни лица, при неотложност да се поддържа дистанция и да се използват маски.
    Измерване на телесната температура на служители и посетители.
    Получаването на поща и пратки се извършва пред административната сграда.
    Отмяна на служебни мероприятия (срещи, обучения и др.) с участието на по-голям кръг от служители и външни лица.
    Присъствено провеждане само на неотложните събирания, при спазване на противоепидемични мерки.
    Основни средства за общуване – кореспонденция по електронен път и контактуване по телефона.
    Присъствието на работните места на административните служители е редуцирано и ограничено до административния минимум.
    Създаване на организация служителите да изпълняват задълженията си дистанционно.
    Провежда се информационна кампания (листовки, видео клипове).
    Ограничаване достъпа до работните места на служители завърнали се от рискови държави с повишена заболеваемост.
    При наличие на служител със симптоми на респираторно заболяване, същият да се насочва от прекия му ръководител незабавно за контакт по телефона с личния лекар и да бъдат предприети действия за ограничаване на контакт с останалите служители.

Информация: ИААА


Bulgartrans Ltd. - International Transport.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA