Новини

Полша – Беларус: затваряне за неопределен период от време на ГКПП Бобровники

Публикувано на: четвъртък, 23 февруари, 2023

Считано от 10 февруари 2023 г., от 12:00 часа (Варшавско време), полският ГКПП Бобровники официално преустановява пропускането на превозни средства и лица, преминаващи през държавната граница за неопределен период от време.
Във връзка с това, моля да се има предвид тази информация, при планиране на пътувания от Полша към Република Беларус и обратно. За товарен транспорт от и до Полша има само един контролно-пропускателен пункт Кукурики (от беларуска страна Козловичи), а за леки автомобили – пътнически контролно-пропускателен пункт Тереспол (от беларуска страна Брест).
За улеснение предоставяме линк към официалния сайт на Държавния пограничен комитет на Република Беларус https://gpk.gov.by/news/gpk/150299/

При нужда от съдействие българските граждани в Република Беларус могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Минск на следния телефонен номер: +375 17 328 65 58, както и на телефонните номера за неотложни случаи в извънработно време: + 375 29 625 80 44; +375 29 625 80 43. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Minsk@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

*** *** ***
10.02.2023
Във връзка със затварянето на ГКПП Бобровники от полска страна с цел стабилизиране на ситуацията на беларуско-полската граница, беларуските митници предприеха допълнителни мерки в рамките на Постановление № 247 на Министерския съвет относно претоварването и прекачването на специално определени места. Има засилени дежурства на останалите отворени контролно-пропускателни пунктове.

Като се има предвид липсата на трафик през ГКПП Берестовица, когато европейски превозни средства влизат на територията на Беларус през ГКПП Козловичи или Привалка, за товарни операции, в допълнение към местата, определени с Постановление на Министерския съвет № 247, се разрешава преминаването на митнически пункт „Берестовица-ТЛЦ“ и зоната за чакане пред ГКПП Берестовица.

При движение в обратна посока, след извършване на товарни операции на митническия пункт „Берестовица-ТЛЦ“ или в зоната за чакане пред ГКПП Берестовица, превозните средства могат да отпътуват през ГКПП Козловичи, Привалка и Бенякони. При използването на посочените маршрути превозвачите няма да носят отговорност.

Митническите дежурства са засилени не само на останалите два контролно-пропускателни пункта в полска посока, но и на беларуско-литовската граница, по-специално на контролно-пропускателните пунктове Привалка и Бенякони.

Източник: БАМАП

*** *** ***
20.02.2023
На 17 февруари 2023 г. правителството на Беларус издаде Постановление № 133, което изменя Постановление № 247 от 22 април 2022 г. „За движението на превозни средства“.

Документът актуализира списъка на лекарствените продукти, които са освободени от този регламент. Промените в регламента също така изискват превозните средства, регистрирани в Полша, да влизат на територията на Беларус с цел транспортиране на стоки и/или смяна на ремаркета, както и, ако е необходимо, за зареждане с гориво в специално определени зони и да излизат от такива зони само през пропускателните пунктове, разположени на полско-беларуската граница.

Източник: ERAA и Pravo.by

*** *** ***
21.02.2023
Стотици камиони са блокирани в над 40-километрова колона на единствения работещ беларуско-полски товарен граничен пункт. След като преди дни Полша затвори граничния пункт Бобровники от „съображения за сигурност“, а в отговор Беларус ограничи достъпа на полски камиони до своята територия, остава отворен само един товарен контролно-пропускателен пункт в Корошчин. Там шофьорите чакат с дни да преминат, съобщи полски митнически служител пред АФП. „На тази опашка има около 1900 камиона, а това означава около 63 часа чакане“, заяви той пред агенцията. На 10 февруари Полша затвори граничния си пункт след като беларуски съд осъди полско-беларуския журналист Анджей Почобут на осем години затвор заради критичните му репортажи за беларуските власти. Минск нарече този ход „едностранен“ и „нехуманен“ и заяви, че полските товарни камиони вече ще влизат и излизат от Беларус само през пунктовете на общата им граница, а не през трети страни – Литва и Латвия.

„Поради ограниченията, наложени от беларуските власти върху възможността на полските превозвачи да преминават границата на беларуско-литовския и беларуско-латвийския граничен пункт, министърът на вътрешните работи Мариуш Камински реши да ограничи движението на беларуски камиони на граничния пункт „Кукурики – Козловичи“, реши полското правителство. Уточнява се, че „спирането на движението ще бъде въведено в 19:00 ч. на 21 февруари 2023 г., докато беларуските власти не премахнат ограниченията за полските превозвачи. „Беларуските превозвачи могат да пътуват до Беларус през Литва и Латвия“, заявиха от полското вътрешно министерство. Мярката не се прилага за пътническия трафик на граничния пункт Тереспол. От своя страна, полската гранична служба уточни в Twitter, че поради новите ограничения „Полша ще допуска [през граничния пункт Кукурики – Козловиче] само камиони, регистрирани в Полша, както и в Европейския съюз, Европейската асоциация за свободна търговия, Европейското икономическо пространство и Швейцария“.


Bulgartrans Ltd. - International Transport.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA