Новини

Информация на ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на 05.05.2021

Публикувано на: сряда, 5 май, 2021

На границата с Гърция:
Трафикът е интензивен на ГКПП Кулата на изход за товарни автомобили.
На ГКПП „Кулата“/“Промахон“ и ГКПП „Маказа“/“Нимфея“ българските граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от оторизирана медицинска служба, да съдържа данни за датите на поставяне на ваксините и вида им.
През ГКПП „Маказа/“Нимфея“ се допуска и един пътник в лекотоварен автомобил с отрицателен PCR тест или сертификат за извършена имунизация.
На ГКПП „Кулата“/“Промахон“ и ГКПП „Маказа“/“Нимфея“ представители на гръцките медицински власти извършват бързи тестове на влизащите в Гърция.
От 23 до 7 часа гръцките власти не пропускат леки коли и автобуси в двете посоки.
На ГКПП „Илинден“ и ГКПП „Капитан Петко войвода“ в двете посоки преминават само товарни автомобили с един водач. През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.
Всички влизащи в Гърция трябва да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.
Тези изисквания ще важат до 14.05.2021г.

На границата с Румъния:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
От 6 март 2021 г. България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния. Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа, подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три денонощия и са представили отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Не се изисква представяне на отрицателен PCR-тест за транзитно преминаващите лица, при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането, за трансгранични работници, водачи на товарни превозни средства, учащи, студенти и деца на възраст до три години включително.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Кайнарджа“ и „Крушари“. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП „Русе“ и ГКПП „Видин“. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На границата с Република Северна Македония:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
До 27.04.2021 г. на територията на РС Македония се въвежда полицейски час – забрана за движение на граждани от 21 ч. до 6 ч. българско часово време. Мярката е във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса. По време на полицейския час на граничните пунктове на страната северномакедонските власти въвеждат ограничителни мерки за преминаване на лица и автомобили. Изключения ще се допускат за преминаващите транзит товарни автомобили, за пътуващи по хуманитарни причини, за лица с предварително изпратени ноти от консулските служби.

На границата с Република Турция:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.

 

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да получите от МВнР: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736; телефони +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56.

Информация и снимка: МВР, Дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността“


Bulgartrans Ltd. - International Transport.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA