Новини

Изтекъл доклад на британското правителство. След Brexit хиляди камиони могат да изчакат дори 2 дни за митническо оформяне

Публикувано на: четвъртък, 24 септември, 2020

Британският вестник The Guardian публикува доклад на правителството, в който се оценява нарушаването на трафика във Великобритания от края на периода на Брекзит. Документът предполага, че до 6,5 хиляди камиона ще стоят на опашки в окръг Кент през януари.

Миналият понеделник британският вестник The Guardian публикува снимки на документа за готовност на превозвача . Докладът оценява потенциалната степен на нарушаване на трафика след 1 януари 2021 г., когато на британските граници ще бъдат въведени допълнителни митнически процедури.

Бялата книга от 46 страници е написана от Border and Protocol Delivery Group и описва възможен най-лошият сценарий след напускането на Обединеното кралство от единния пазар.

Тестване на ИТ система само през ноември
Както следва от документа, Великобритания е напълно неподготвена да извършва търговия след края на преходния период. И това е независимо дали британското правителство постига споразумение с Брюксел за ново търговско споразумение или не. Според документа тестването на системата Smart Freight за превозвачи, което трябва да допълни операция Brock и ще служи за разтоварване на трафика в Кент, ще започне едва през ноември.

„Твърде късно е за хилядите компании и десетки хиляди хора, които изграждат нашите сложни вериги за доставки, твърде късно, за да пренастроят процесите си и да променят договорите преди края на прехода“, предупреждава Сара Лауади, мениджър европейска политика в Logistics UK. цитиран от Bloomberg.“

Тук също трябва да се отбележи, че интелигентната товарна система ще бъде само една от многото системи, с които транспортните компании трябва да работят.

„Има дори 10 нови системи, които транспортните компании и спедиторите ще трябва да обслужват от 1 януари, поне три от които все още са в етап на проектиране. „Това е напълно ненужно и невъзможно да се контролира, системите се дублират и припокриват“, цитира Блумбърг таен доклад.“

6.5 хиляди камиона ще заседнат в Кент
За края на преходния период на Брекзит превозвачите също няма да имат време да се подготвят. Както следва от правителствения доклад, 50-70 процента. големите транспортни компании ще бъдат готови да извършват международни операции. Що се отнася до малкия и средния бизнес, се приема, че само 20-40 процента. от тях ще знаят какво да правят от 1 януари.

Това означава, че само 30-60 процента. камионите, превозващи стоки до или от ЕС, ще бъдат готови за гранични процедури, а останалите ще трябва да подготвят допълнителна документация, преди да преминат границата. Това ще доведе до огромни закъснения. Според доклада най-черният сценарий предвижда опашки, при които дори 6,5 хиляди камиона ще чакат граничните пунктове.

Огромни препятствия в Дувър
В средата на месеца шофьорите на камиони и превозвачите предчувстваха какво може да се случи в британските пристанища близо до Ламанша. Операционният стек на M20 беше разположен на този ден поради закъснения, причинени от случайни проверки на превозни средства за борба с тероризма в пристанищата Dover и Folkestone.

Операция M20 беше затворена на изток между J8 Maidstone и J9 Ashford. В пристанището на Дувър имаше огромни опашки.

Operation Stack е механизъм, който британската полиция може да използва, за да „спира“ камиони на магистрала, когато има препятствия на прелезите на държавната граница като тунела под Ламанша и пристанището в Дувър. Намесата може да бъде резултат от редица фактори, включително лошо време, индустриални стачки, пожар или допълнителни проверки за сигурност и граничен контрол. Това бяха точно проверките тази седмица.

По време на операцията камионите са разделени на две линии от всяка страна на пътното платно (отстрани на пътя и в 3-та лента). Единият е за трафик към Ламанша, а другият за пристанищен трафик. По средата на магистралата се създава и лента, така че спешните превозни средства да имат достъп при спешни случаи или спешна медицинска помощ.

Информация и снимка: trans.INFO


Bulgartrans Ltd. - International Transport.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA