Новини

Проверките на границата между Русия и Беларус продължават. Има официално изявление

Публикувано на: петък, 19 май, 2023

За контрола, започнал на границата между Русия и Беларус, шофьорите научиха на 5 май, когато на магистралите се появиха контролно-пропускателни пунктове. Митническите представители казаха, че контролът ще продължи до второ нареждане, но официални коментари от политици няма.

Ситуацията коментира онзиден, на 17 май, министърът на външните работи на Беларус Сергей Алейник. Той обясни, че проверките са свързани с факта, че скоро трябва да влезе в сила споразумение между Русия и Беларус за взаимно признаване на визи.
„Това не е точно контрол. По-скоро наблюдение на ситуацията на границата“, каза Сергей Алейник.
Но водачите трябва да са готови да представят документи по всяко време . Митничарите обясниха, че руските граждани могат да покажат както вътрешния си паспорт, така и задграничния си паспорт. Гражданите на Беларус трябва да представят стари или нови паспорти, личните карти не са подходящи.
Според Асошиейтед прес, чиито журналисти разчитат на изявления на представители на правозащитни организации, подобни проверки помагат да се идентифицират руснаци, които искат да избегнат мобилизация и да напуснат Беларус. Много шофьори съобщават, че контролът е по-скоро насочен към гражданите, които пътуват в посока от Русия към Беларус, но в обратната посока не е толкова силен.

Информация и снимка: trans.INFO


Bulgartrans Ltd. - International Transport.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA