Новини

Председателят на IRU призова ЕС за намеса по турските граници

Публикувано на: четвъртък, 2 април, 2020

Председателят на IRU Раду Динеску, заедно с генералния секретар на IRU  Умберто Дьо Прето, се обърна към председателя на ЕК в писмено изявление вчера с искане за нейната незабавна и силна дипломатическа намеса във връзка с настоящите мерки, наложени от турските власти върху търговски превозни средства и шофьори на камиони, идващи от и към ЕС.
 В момента Турция не позволява на граждани от 66 различни страни да влизат в страната и е установила строги карантинни процедури. Шофьорите на товарни автомобили, които доставят стоки от първа необходимост от и за ЕС през Турция, са изправени пред карантинни периоди с продължителност 14 дни на границата между Турция и ЕС – главно на граничния пункт Капъкуле между България и Турция.
В съобщението си до ЕС IRU разкритикува тези непропорционални мерки, които не само засягат търговията в региона, но и прекъсват по-широки евразийски търговски потоци поради географски стратегическото положение на Турция.
 IRU повдигна въпроса и пред новоназначения турски министър на транспорта, Н.Пр. г-н Адил Караисмаилуглу в отделно изявление, публикувано също вчера.
Днес света е изправен пред една от най-тежките глобални кризи в историята и IRU настоятелно се застъпва за шофьорите на камиони, за да могат те да изпълняват жизненоважната си работа по възможно най-безопасния и ефикасен начин.
„Шосейният транспорт е основата на световната икономика. По време на тези трудни времена, стоките от първа необходимост трябва да могат да достигнат до онези, които се нуждаят най-много от тях“, каза г-н Дьо Прето. „Въпреки че е жизненоважно държавите да предприемат подходящи мерки за защита на своето население, транспортът на стоки трябва да продължи, за да може да се извършват жизненоважни медицински и хранителни доставки.“

Източник www.speditor.net


Булгартранс ООД - спедиция и логистика.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA