Новини

Молдова и Румъния: открива се нов граничен пункт между страните

Публикувано на: петък, 26 май, 2023

Молдовските и румънските власти откриха на 23.05.2023 г. граничния пункт Леова – Бумбъта. Първоначално трафикът ще бъде отворен в тестов режим, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

По време на събитието министърът на вътрешните работи Ана Ревенко благодари на румънските партньори за съвместните усилия за откриването на граничния пункт.

„След либерализирането на визовия режим броят на хората и превозните средства на молдовско-румънските гранични пунктове се удвои, икономиката на страната се ориентира към ЕС, а Румъния стана надежден партньор в търговските отношения. За нас е важно да осигурим на гражданите по-голяма мобилност. Този пропускателен пункт ще осигури качествени услуги за гражданите на населените места в региона и ще представлява алтернатива за 800 000 души“, каза Ревенко.

От своя страна, румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде заяви, че граничният контролно-пропускателен пункт Леова – Бумбъта ще улесни преминаването на границата от хора и транспортни средства.

„Той ще облекчи трансграничния трафик и ще съкрати времето за чакане на другите гранични пунктове, които сега са по-натоварени, като например Леушени – Албица, които са в съседство. В същото време граничният пункт ще допринесе за развитието на икономиката и търговските отношения“, отбеляза Лучиан Боде.

На първия етап, работният график на пункта ще бъде в дневен режим, в часовия интервал 8:00-20:00 часа. Границата ще могат да преминават превозни средства с обща маса до 3,5 тона.

Леова-Бумбъта е седмият молдовско-румънски граничен контролно-пропускателен пункт.

(Новина, избрана от молдовската агенция МОЛДПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

Информация: speditor.net

Снимка: интернет


Bulgartrans Ltd. - International Transport.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Попълвайки този формуляр, съм наясно, че предоставям гореописаните лични данни с цел обратна връзка с мен. *
reCAPTCHA